Receptek – Az Erdő Ízei

Receptajánló

Medvehagymás tojáskrém

6 főtt tojást villával összetörsz vagy lereszelsz, majd hozzákeversz 2-3 evőkanál tejfölt (vagy majonézt), 1 teáskanál dijoni mustárt, egy csipet frissen őrölt borsot és 1 teáskanál medvehagymás Himalája sót. Alaposan összedolgozod, és legalább 15 percre hűtőbe teszed. Pirítósra kenve, friss kenyéren, zöldségekkel vagy sonkával tálalva isteni reggeli vagy vendégváró.

Medvehagymás grillezett csirkemell

2 egész csirkemellfilét vékonyan bekenünk olívaolajjal, megszórjuk füstölt paprikával, frissen őrölt borssal és 1 teáskanál medvehagymás Himalája sóval. Forró grillen oldalanként 5–6 percig sütjük, amíg aranybarna kérget nem kap. Tálalás előtt extra sóval is megszórhatod, friss salátával, grillezett zöldségekkel vagy sült krumplival kiváló.

Grillezett pisztráng medvehagymás sóval

2 konyhakész pisztrángot kívül-belül bedörzsölsz olívaolajjal, majd medvehagymás Himalája sóval. A hasüregbe teszel citromkarikát, egy gerezd fokhagymát és egy ág friss petrezselymet. A halat halsütő rácsba vagy alufóliába teszed, és előmelegített grillen oldalanként kb. 6 perc alatt készre sütöd. Tálaláskor meglocsolhatod egy kevés citromlével is.

Medvehagymás sült krumpli

1 kg újkrumplit alaposan megmosol, héjastul cikkekre vágod. Egy nagy tálban összeforgatod 2-3 evőkanál olívaolajjal, frissen őrölt borssal, és ízlés szerint medvehagymás Himalája sóval. Sütőpapírral bélelt tepsiben 200°C-on, légkeveréses módban kb. 35–40 percig sütöd, amíg kívül ropogós, belül puha nem lesz. Tálalás előtt egy csipet friss medvehagymás sóval koronázd meg!

Zsíroskenyér újragondolva

2 szelet friss, rusztikus házikenyeret vastagon megkensz mangalicazsírral vagy kacsazsírral. Megszórod medvehagymás Himalája sóval, majd ráraksz néhány karika lilahagymát. Friss uborkával, paradicsommal vagy egy fröccsel kínálva igazi retró élmény – erdei csavarral.

Magyaros vargányaleves csipetkével

30–50 g szárított vargányát meleg vízbe áztatunk legalább 30 percre, de én pl hosszabb ideig szeretem beáztatni. Egy fazékban egy fej vöröshagymát olajon megpirítunk, hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, majd megszórjuk fűszerpaprikával. Beletesszük a beáztatott vargányát (a levét is leszűrve hozzáadhatjuk), babérlevelet, majorannát, sót, borsot. Amikor minden megpuhult, tejfölös habarással selymesítjük. Csipetkével tálaljuk.

Pirított gombás tészta

200 g orsó- vagy szélesmetélt tésztát sós vízben kifőzünk. Közben 30g beáztatott szárított vargányát felaprítunk. Egy serpenyőben olívaolajon megdinsztelünk egy fej apróra vágott vöröshagymát, hozzáadunk 2 gerezd zúzott fokhagymát, majd a gombát. Sózzuk (medvehagymás sóval is lehet), borsozzuk, végül összeforgatjuk a főtt tésztával. Aprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Bakonyi vargányás vadragu

50g szárított vargányát meleg vízbe áztatunk, majd apróra vágjuk. Vadhúst (őz, szarvas vagy vaddisznó – de sertéscombbal is működik) kockázunk, és hagymás-zsíros alapra dobjuk. Só, bors, medvehagymás só, egy kis mustár, paprika, babérlevél, kakukkfű és borókabogyó adja meg az ízét. Ráöntjük a vargánya áztató levét és egy kevés vörösbort, majd lassú tűzön főzzük legalább másfél- két órát.

Amikor a hús omlós, beletesszük az aprított vargányát, és együtt főzzük még 10-20 percig. A végén tejfölös-lisztes habarással sűrítjük, és pár perc forralás után tálalható is.

Tálalhatod nokedlivel, házi tarhonyával, vagy csak egy szelet friss kenyérrel. Egy pohár jó vörösborral az élmény teljes – igazi bakonyi ízekkel, vadon hangulatban.

Gombás-tejszínes mártás

200 g barna csiperkét és 30g szárított, visszaáztatott vargányát, felszeletelve közepes lángon pirítunk egy kevés vajon vagy olajon, hagymával. Sóval, borssal, medvehagymás sóval ízesítjük, majd felöntjük kb. 1 dl főzőtejszínnel. Lassú tűzön sűrűre főzzük. Kiváló sült húsok, tészta, gnocchi mellé is. Én magam attól függ van e kedvem többet mosogatni, bele szoktam botmixerezni is. De ez tényleg csak kedv függő.

Gombafasírt

300 g friss barna csiperkét lereszelünk vagy késes aprítóval morzsásra darálunk. Hozzáadunk 30g szárított, visszaáztatott aztán apróra vágott vargányát is. Egy kisebb fej hagymát apróra vágva megdinsztelünk, hozzáadjuk a gombát és együtt pirítjuk, míg a leve el nem fő. Hozzákeverünk 1 tojást, zsemlemorzsát, aprított petrezselymet, fokhagymát, medvehagymás sót, borsot. Kis pogácsákat formázunk, panírozzuk és forró olajban kisütjük.